
Pentru această lege, preşedintele Klaus Iohannis ceruse reexaminarea pe motiv că actul normativ conţinea unele dispoziţii ce puteau genera incertitudine juridică şi lipsă de previzibilitate în aplicare.
Deputaţii au adoptat proiectul în varianta Senatului, care a amendat textul de lege iniţial, la solicitarea preşedintelui, relatează Agerpres.
Potrivit textului adoptat, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe şi amenzi au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de credit şi debit.
În OUG 193/2002 nu era stipulată obligativitatea folosirii acestor instrumente de plată, ci se prevedea că operatorii economici menţionaţi pot accepta şi plata cu cardul.
Una dintre prevederile adoptate se referă la faptul că „operatorii economici pot acorda avansuri în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante”. Avansul în numerar, de maximum 200 de lei, poate fi acordat de operatorii economici cu cifra de afaceri mai mare 10.000 de euro. Tranzacţia este asimilată retragerii de bani din bancomat, informează digi24.ro.
Forma iniţială a legii trimise spre promulgare prevedea obligativitatea serviciului de avans în numerar.