
Serbia s-a aflat în centrul crizei refugiaţilor din anul 2015, atunci când sute de mii de persoane care au fugit din calea conflictului din Orientul Mijlociu au încercat să ajungă în Europa de Vest pe ruta Balcanilor.
Pe perioada verii, mulţi imigranţi au încercat însă să traverseze Marea Mediterană din Nordul Africii până în Italia, însă din cauza condiţiilor meteo, toamna, imigranţii s-ar putea reîntoarce pe ruta Balcanilor.
Mulţi dintre ei se tem că acordul dintre UE şi Turcia de a adăposti mai mulţi refugiaţi se va nărui în urma neînţelegerilor dintre Bruxelles şi Ankara, fapt ce ar duce la repetarea situaţiei din 2015, care a stimulat în Europa creşterea popularităţii partidelor de extremă dreapta, relatează Mediafax.
La începutul anului 2016, Serbia a solicitat a solicitat asistenţă Ungariei, care a fost de acord să trimită ofiţeri de poliţie şi echipament pentru a ajuta patrulele sârbe de-a lungul frontierei Serbiei cu Bulgaria şi Macedonia.
"Sarcina noastră este de a preveni trecerile de frontieră ilegală. Pentru a controla graniţele avem nevoie de mai multe ajutoare tehnice", a declarat Nebojsa Stefanovic, ministrul sârb de Interne.